Nieuws

Pilot vuurwerkvrije Vesting Elburg

14 apr, 2022
elburg.nl logo elburg.nl
Pilot vuurwerkvrije Vesting Elburg — elburg.nl

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten een pilot in te stellen voor de Vesting. De komende jaarwisseling is de Vesting een vuurwerkvrije zone. Burgemeester Jan Nathan Rozendaal ziet een breed draagvlak voor dit besluit: “We hebben een petitie ontvangen waarin inwoners ons oproepen de Vesting als vuurwerkvrije zone te benoemen. Die petitie is ondertekend door 700 inwoners. Zowel in de gemeenteraad als bij het college leefde die wens ook. Wel doen we dit stap voor stap: nu eerst een proef. Na de komende jaarwisseling maken we de balans op.”

Advertentie

Verwoestende brand

De directe aanleiding voor het instellen van een vuurwerkvrije zone betreft de verwoestende brand, die de afgelopen jaarwisseling plaatsvond in de Vesting. Het vermoeden is dat vuurwerk hier een rol in speelde. Het betreffende gebouw aan de Beekstraat is volledig uitgebrand en vanwege het instortingsgevaar zijn de resten versneld gesloopt. Hierdoor valt de oorzaak van de brand niet meer te achterhalen. Er is al vaker geopperd om een vuurwerkvrije zone in te stellen in de oude binnenstad. Eerder brak er ook al brand uit tijdens de jaarwisseling. Nu waren inwoners, winkeliers, bestuurders en andere betrokkenen nog meer eensgezind. De ingediende petitie zorgde voor voldoende draagvlak om het collegebesluit te nemen.

Eerste stap

Het nemen van een besluit is de eerste stap op weg naar een vuurwerkvrije zone. “Het gaat erom dat je met elkaar de juiste maatregelen in gang zet. Die hebben dan als resultaat dat er ook werkelijk geen vuurwerk wordt afgestoken. Samen zorgen we ervoor dat dit het geval is,” meent burgemeester Jan Nathan Rozendaal. “Daarvoor zoeken we nu het overleg met alle partners, zoals de inwoners van de Vesting, de winkeliersvereniging Winkelvesting Elburg, het jongerenwerk, stichting Wiel, de brandweer en de politie. Laten we met elkaar zorgen dat de komende jaarwisseling heel feestelijk verloopt, maar zonder vuurwerk in de Vesting. Dat lukt ons vast en zeker!”

Bron: elburg.nl