Nieuws

Opbrengst Toer de Dellen voor VWA

3 aug, 2022
veluwsewensambulance.nl logo veluwsewensambulance.nl
Opbrengst Toer de Dellen voor VWA — veluwsewensambulance.nl

Tour de Dellen is terug van weggeweest! Tussen 2013 en 2018 vond het ‘rondje Dellen’ jaarlijks plaats en in 2020 stond de laatste editie gepland. Daar stak corona echter een stokje voor. Volgend jaar, op zaterdag 17 juni, moet het weer gaan gebeuren. Ditmaal is de opbrengst niet voor KiKa, maar voor de Veluwse Wens Ambulance. “De stichting is opgericht, dus het is officieel”, zeggen Johan Hut en Jos Hermans.

Advertentie

Wandelen, fietsen, steppen en skeeleren: het zijn de manieren om de pakweg 32 kilometer af te leggen. Zolang het maar niet gemotoriseerd is. In de hoogtijdagen waren er 1.000 tot 1.500 deelnemers per jaar en de laatste editie leverde ruim 60.000 euro op voor het goede doel. “We zagen ze wel voorbij komen in die fraaie oranje shirtjes, maar we hadden er destijds zelf geen bemoeienis mee”, leggen de beide gesprekspartners uit. Samen met Anton Koning vormen ze het bestuur. Het idee om de Toer de Dellen nieuw leven in te blazen ontstond toen een (gesponsorde) vrijwilliger het plan had om vanuit Elburg naar Opheusden te lopen waar de Wens Ambulance een dependance heeft. “We zijn afhankelijk van giften en donaties en hebben geen structurele inkomsten”, legt Hut uit. “Met de Toer de Dellen zou daar wel sprake van zijn.”

HulstFlier Installateurs werd gestrikt als hoofdsponsor en daar zijn ze binnen de stichting blij mee. “Directeur Gerrit Kolkman wilde graag eens meer doen dan alleen reclameborden plaatsen”, geeft Hermans aan. Er werd contact gezocht met het oude bestuur van Toer de Dellen om de nodige informatie in te winnen. “Ze waren direct enthousiast en zegden hun medewerking toe.”
De voorbereidingstijd lijkt enorm te zijn, maar voordat de burgemeesters van Elburg en Oldebroek, -“die afspraken zijn gelukkig al gemaakt” -, over ruim tien maanden het startschot kunnen geven, moet veel werk verzet worden. “Kijk alleen al naar het parcours. Dat gaat door vier gemeenten en ook moeten we afspraken maken met bijvoorbeeld de provincie en met defensie. Dat wordt nog een hele papierwinkel. Ook moeten we nog veel vrijwilligers zien te vinden. Zaken als EHBO en verkeersregelaars staan ook op het lijstje.” De start- en finish locatie is, net als in het verleden, bij OWIOS in Oldebroek. “Van daaruit gaat het naar Wezep en richting Heerde. Vervolgens door de Dellen en over de Knobbel. Via de Eperweg en de Bovendwarsweg gaat we terug naar OWIOS.”

We vragen naar de verwachte opbrengst. “Geen flauw idee”, zegt Jos Hermans direct. Johan Hut vult aan: “Tussen de 20.000 en 25.000 euro zou prachtig zijn. Toer de Dellen is natuurlijk een bekende naam, maar het heeft toch een aantal jaren stilgelegen. Het zal weer moeten groeien.”

Bron: veluwsewensambulance.nl