Nieuws

GT Trainingen en Tennis Club Elburg faciliteren ESC jeugd in het breed motorisch ontwikkelen

18 apr, 2024
elburgersc.nl logo elburgersc.nl
GT Trainingen en Tennis Club Elburg faciliteren ESC jeugd in het breed motorisch ontwikkelen — elburgersc.nl

Sinds dit seizoen is ESC gestart met Plustrainingen O11/O12 voor selectieteams. Deze plustrainingen zijn trainingen waarbij de Athletic Skills Model (ASM) oefenvormen gecombineerd worden met voetbalvormen.
Het ASM-model wordt al meerdere jaren verweven in de oefenstof bij alle jeugdleden van ESC door Frix Fysio & Performance. Kort gezegd is het ASM-model een middel om kinderen breed motorisch te ontwikkelen. Het is geen geheim dat kinderen tegenwoordig te weinig bewegen en buiten spelen. Hierdoor ontstaat er risico op nadelige gezondheidseffecten, botbreuken bijvoorbeeld maar ook minder plezier, creativiteit en mindere prestaties.
In het kader van meer en breder ontwikkelen én het extra uitdagen van kinderen zijn de Plustrainingen O11/O12 ontstaan. Deze trainingen staan onder leiding van Robbin Uitslag en zijn elke vrijdag van 16:30 – 17:30. De vaste locatie is het hoofdveld van ESC.

Advertentie

In elk blok van 6 trainingen hebben we minimaal één training op een andere ondergrond met ook een andere grondvorm van bewegen. Vrijdag 22 maart waren we te gast bij Gerard Tanis van GT-trainingen. Mikken, slaan, trappen, schieten maar ook stoeien en vechten waren een aantal grondvormen die centraal stonden. Onder leiding van Gerard Tanis hebben de kinderen van de plustrainingen zich een uur lang in het zweet gewerkt en de eerste kneepjes van het kickboksen proberen onder de knie te krijgen. Naast de vechttechnieken heeft Gerard ook les gegeven in het cognitieve gedeelte. Dank aan Gerard Tanis voor de leerzame en hele leuke les!

Zoals aangegeven wordt ASM ook geïntegreerd in de reguliere teamtrainingen; dit deel staat bij velen bekend onder de naam ‘Frix training’ waarbij dit door verschillende trainers van Frix Fysio & Performance gegeven wordt. Daarnaast is bij de selectieteams in de JO13 t/m JO15 periodiek de biologische leeftijd gemeten (o.b.v. lengte, gewicht en zithoogte) om per speler in beeld te krijgen in welke fase van de groeispurt hij/zij zich bevindt zodat er specifieker getraidn kan worden (ter voorkoming van ‘groeiblessures’). welke sphun groeispurt in kaart te krijgen. Op basis van deze ‘fases’ trainen elke dinsdag de JO13-1, JO14-1 en JO15-1 door elkaar heen tijdens de Frix trainingen (ingedeeld o.b.v. de fase van hun groeispurt). Ook tijdens deze trainingen trainen de spelers soms op verschillende ondergronden. In samenwerking met Tennis Club Elburg (TCE) mochten we dinsdag 26 maart op de tennisbaan trainen. Na een warming-up met tennisballen en verschillende kleuren deden we een half uur een voetvolley toernooi met verschillende regels op de tennisbaan.
Wij willen de TCE bedanken voor het beschikbaar stellen van hun accommodatie!

Bron: elburgersc.nl