Nieuws

Arent thoe boecop borgt de unieke palingrokerij aan de rozemarijnsteeg 25

19 nov, 2023
arentthoeboecop.nl logo arentthoeboecop.nl
Arent thoe boecop borgt de unieke palingrokerij aan de rozemarijnsteeg 25 — arentthoeboecop.nl

In een overvolle zaal van gemeenschapscentrum Ons Huus op de Hoge Enk hield de oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop een bijzondere Algemene Ledenvergadering. Naast de behandeling van de begroting voor 2024 en de benoeming van Joop Zwart tot bestuurslid, werd op plechtige wijze stilgestaan bij het overlijden van het erelid Douwe Bouma (1937-2023).

Advertentie

Het bestuur werd verrast door een spontane aanbieding door het lid Ger van de Wetering uit Hoogeveen. Hij had een prachtig schaalmodel van de Vischpoort gemaakt.

Op deze bijzondere ledenvergadering stond vooral het plan van de aankoop van de voormalige palingrokerij van de familie Van Triest aan de Rozemarijnsteeg 25 centraal. De vice-voorzitter van de vereniging, historicus Willem van Norel, verzorgde een zeer interessante lezing over de geschiedenis van de oude palingrokerij. Hij onderbouwde daarbij ook de toekomstplannen en de financiering van het unieke gebouw. Van Norel kon vervolgens de vragen vanuit de zaal naar tevredenheid van de leden beantwoorden, waarna er een overweldigende steun volgde om de rokerij definitief aan te kopen.

Het pand zal bestemd worden als visserijmuseum, waarbij de focus vooral op jongeren (educatie) zal zijn gericht. Daarnaast zal er worden samengewerkt met het smederijmuseum, de touwbaan, de visafslag en de botterwerf.

Na de pauze van de ALV verzorgde Willem van Norel een zeer interessante lezing over de Armenzorg in Elburg. In september verscheen over dit onderwerp een prachtige publicatie. De schijnwerpers in deze lezing stonden vooral gericht op het Couragefonds. Deze stichting herdacht in januari van het afgelopen jaar haar 250-jarige bestaan.

Bron: arentthoeboecop.nl