Logo — In Elburg

Nieuws

Algemeen Belang op de bres voor versierde wagens Koningsdag

30 jun, 2023
algemeenbelangelburg.nl logo algemeenbelangelburg.nl
Algemeen Belang op de bres voor versierde wagens Koningsdag — algemeenbelangelburg.nl

Doornspijk / Oostendorp – Rijden de komende jaren tijdens Koningsdag nog versierde wagens door onze kernen? Dat is nog maar de vraag. De Oranjevereniging ‘Moed en Vertrouwen’ uit Doornspijk en de organisatie van de Koningsdagoptocht in Oostendorp trokken geruime tijd geleden al bij het college aan de bel.

Advertentie
Tabernakel Tenten

‘Wanneer er niets veranderd, ben ik bang dat het gedaan is met de versierde wagens tijdens Koningsdag’, aldus Andries van de Werfhorst van Oranjevereniging Doornspijk: ‘Vanwege ongelukken met optochten is aansprakelijkheid een groot onderwerp geworden, waarvoor Oranjeverenigingen zich moeten verzekeren. De premies voor de zogenaamde ‘praalwagenverzekeringen’ zijn hoog. Dit kunnen de verenigingen niet dragen.’

In de Kadernota 2023 wordt geld vrijgemaakt om de Oranjeverenigingen te ondersteunen bij het afsluiten van zo’n verzekering. Er is hiervoor een klein bedrag beschikbaar gesteld. Dit bedrag is echter niet voldoende om alle versierde wagens te verzekeren. Dit zou betekenen dat de Oranjeverenigingen nog in gevaar komen.

Algemeen Belang stelt dit onderwerp aan de kaak en riep het college op om de kosten voor zo’n praalwagenverzekering te vergoeden, ook wanneer hiervoor meer geld nodig is.

‘De versierde wagens horen wat Algemeen Belang betreft bij Koningsdag’, zegt raadslid Erik Land: ‘De toenemende regel- en verzekeringsdruk mag niet leiden tot het afschaffen van deze mooie traditie.’

Tijdens de vergadering kon door het college de toezegging worden gedaan dat Oranjeverenigingen kosteloos gesteld worden, ook wanneer hiervoor meer geld nodig is. De Oranjeverenigingen en Algemeen Belang zijn blij met de toezegging vanuit de gemeente.

Foto: ATVfoto.nl 

Bron: algemeenbelangelburg.nl