Logo — In Elburg

Nieuws

AB en VVD: Bevolkingsonderzoek borstkanker terug naar Elburg

5 feb, 2024
algemeenbelangelburg.nl logo algemeenbelangelburg.nl
AB en VVD: Bevolkingsonderzoek borstkanker terug naar Elburg — algemeenbelangelburg.nl

Elburg – In een gezamenlijke inspanning hebben VVD Elburg en Algemeen Belang Elburg een motie ingediend om het bevolkingsonderzoek borstkanker binnen de gemeente te laten terugkeren. De motie weerspiegelt bezorgdheid over de verplaatsing van het onderzoek naar Zwolle en de mogelijke impact van de toegankelijkheid van deze mogelijk levensreddende zorg voor Elburgse inwoners.

Advertentie
Tabernakel Tenten

“Sinds dit jaar moeten vrouwen tussen 50 en 75 jaar naar Zwolle voor het borstonderzoek.”, zegt Els Baauw van de VVD: ”Dit kan een potentiële drempel zijn voor Elburgse vrouwen om deel te nemen aan dit belangrijke preventieve gezondheidsonderzoek.”

De twee partijen roepen daarom het college op actief contact te zoeken met de betrokken partijen om het bevolkingsonderzoek binnen Elburg te houden. Hierbij ligt de nadruk op het samenwerken met de betrokken instanties. Omdat ook de inwoners van de gemeente Oldebroek naar Zwolle moeten, wordt ook opgeroepen om samen met deze gemeente op te trekken en te zoeken naar mogelijkheden.

“De afstand mag geen belemmering zijn om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek, waarbij de drempel om te gaan al hoog is.” Agaath de Weerd van Algemeen Belang Elburg benadrukt: “Onze gemeenschap verdient het recht op lokaal toegankelijke zorg, met name als het gaat om preventieve gezondheidsonderzoeken zoals het borstonderzoek.”

Het college ondersteunt de motie en geeft aan in gesprek te gaan met ‘Bevolkingsonderzoek Nederland’, de partij die de bevolkingsonderzoeken uitvoert. ‘In Kampen heeft dit al effect gehad’, zegt portefeuillehouder Krooneman: ‘Ik ga mijn best hiervoor doen.”

De motie werd unaniem ondersteund door de Elburger gemeenteraad. De partijen VVD en Algemeen Belang hopen dat de inwoners van Elburg snel lokaal terecht kunnen voor deze belangrijke onderzoeken.

Bron: algemeenbelangelburg.nl