Logo — In Elburg

Wat is er te doen in Elburg?

Wat is er te doen in Elburg?

In het oude Hanzestadje Elburg is er van alles te beleven. Het heeft mooie wallen met prachtige grachtjes en niet te vergeten: de oude vissershaven.

Bezoek de vissershaven

In de haven van Elburg staan nieuwe boten, maar ook veel prachtige oude botters. Bezoek de visafslag wat sinds september 1987 is ingericht als een kleine visserijmuseum. Dit is een mooie herinnering aan het visserijverleden van Elburg. Daarnaast kun je ook Bottermuseum de Hellege bezoeken. Zie hier hoe de vissers aan boord leefden en hoe vrijwilligers het onderhoud van de botters uitvoeren.

De Vischpoort

Vanaf de haven loop je zo de vesting in via de Vischpoort: een poort met een torentje wat oorspronkelijk een dichte verdedigingstoren van de stad was. In 1592 werd er een doorgang in de poort aangebracht. Het geeft je het gevoel alsof je terug in de tijd bent gegaan. Wist je dat de Vischpoort ook te bezoeken is? Dit is enkel mogelijk op afspraak met een gids.

Kazematten

Ook de Kazematten van Elburg kun je bezoeken. Deze behoren tot de oudste nog bestaande kanonkelders in Nederland. Vanuit de Kazematten was het mogelijk om met zware kanonnen de vijand op afstand te houden.

Struin door de straatjes

De verschillende straatjes in Elburg zijn zeer fotogeniek! Op sommige panden hangen bordjes aan de gevel met leuke weetjes over de plek.

De Grote Kerk

In het zomerseizoen open de Grote Kerk of Sint-Nicolaaskerk zijn deuren. Je kunt de prachtige kerk bezichtigen en zelf beklimmen. Vanaf de toren heb je een fantastisch uitzicht over Elburg, het Veluwemeer en de Veluwe zelf.

Het Zandverhalen museum

Aan de havenkade vind je één van de grootste overdekte zandsculpturen tentoonstellingen: Bijbelverhalen in zand. Met een oppervlakte van 5000 m2, komen de verhalen over onze cultuur van bijbels en botters tot stand.

Winkelen bij lokale ondernemers

In Elburg zijn er veel lokale winkeltjes te vinden. Van kleding tot interieur: het is er allemaal! Bekijk hier alle winkels die Elburg rijk is.

Museum Sjoel Elburg

In Museum Sjoel Elburg kun je kennismaken met het dagelijks leven van Joodse families. De Joodse families woonden vanaf 1700 in Elburg.

Winter in de Vesting

Ieder jaar in december is er Winter in de Vesting in Elburg. In 2022 zal dit op vrijdag 9 en zaterdag 10 december plaatsvinden. Winter in de Vesting is een sfeervol winterevenement. De vesting gaat terug naar het jaar 1900 en wanneer je door de straten en stegen loopt is er overal wel iets te zien of te beleven.