Nieuws

Terugblik op de excursie Dordrecht/Delft

27 okt, 2022
arentthoeboecop.nl logo arentthoeboecop.nl
Terugblik op de excursie Dordrecht/Delft — arentthoeboecop.nl

In 2022 staan we op landelijk niveau stil bij het begin van de geboorte van Nederland én bij het keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Het jaar 1572 markeert onze vaderlandse geschiedenis. Tussen het jaar 1572 en 2022 liggen 450 jaar waarbij waarden, die toen werden bevochten, nog steeds een belangrijke rol spelen: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. In tal van Nederlandse steden wordt dit jaar aandacht besteed aan het jaar 1572. Ook in Elburg.

Advertentie

Arent thoe Boecop zet dit jaar vijf keer de schijnwerpers op het jaar 1572 en de rol die Willem van Oranje vervulde tijdens de Nederlandse Opstand. Begin september verscheen de publicatie Elburg 1572-1672-1772-1872-1972 waarbij in het eerste deel van het tijdschrift het accent ligt op de gebeurtenissen in de eerste (cruciale) jaren van de Opstand. De excursies naar Dordrecht-Delft en Leuven-Diest staan ook in het teken van het jaar 1572. Later in het jaar zullen ook de historische maaltijd en de sfeerwandeling gekoppeld worden aan 1572 en de rol van Willem van Oranje tijdens deze periode.

Op zaterdag 8 oktober werden bezoeken gebracht aan de historische binnensteden van Dordrecht en Delft, steden waarmee Willem van Oranje een stevige band onderhield.

Dordrecht kreeg al in 1220 stadsrechten en is daarmee de oudste stad van Holland. In de periode die daarop volgde ontwikkelde Dordrecht zich tot een van de belangrijkste steden van Holland. In de veertiende eeuw beleefde de stad in economisch opzicht zelfs een gouden eeuw. Door haar ligging aan drie belangrijke rivieren vervulde Dordrecht de rol als stapelmarkt. De binnenhavens en de vele monumenten herinneren aan die tijd.

In Dordrecht werd begonnen met een interessante stadswandeling onder leiding van de gidsen Gert en Willem van Norel. In de Augustijnenkerk hield Jan Kapaan (voorzitter van de Stichting Behoud Augustijnenkerk) vervolgens een minilezing over de band tussen Willem van Oranje en de stad Dordrecht. Het morgenprogramma werd afgesloten met een bezoek aan het museum Hof van Nederland. In de refter van het voormalige kloostercomplex (onderdeel van het museum) werd een prachtige film over de Eerste Vrije Statenvergadering (1572) in Dordrecht bekeken.

Na de middagpauze werd een bezoek gebracht aan de historische binnenstad van Delft. Achtereenvolgens werden de Nieuwe Kerk, de Oude Kerk en Museum Prinsenhof Delft bezocht. Opvallende bezienswaardigheden waren de grafkelders van de Oranjes, de praalgraven van Piet Hein en Maarten Harpenszoon Tromp en de grafstenen van de schilder Johannes Vermeer en de rechtsgeleerde Hugo de Groot. De schitterende glas-in-lood ramen van glazenier Joep Nicolas in de Oude Kerk sprongen in het oog. Met name het Bevrijdingsraam en het Wilhelminaraam zijn van uitzonderlijke schoonheid.

In Museum Prinsenhof Delft was een prachtige tentoonstelling ingericht over Amalia van Solms, de vrouw van stadhouder Frederik Hendrik.

Samenvattend:

Een hele bijzondere dag in twee prachtige Hollandse steden, waarbij 58 zeer geïnteresseerde leden van onze vereniging hebben genoten van het cultuurhistorische erfgoed. Het prachtige weer maakte deze excursie mede tot een bijzonder geslaagde dag.

Bron: arentthoeboecop.nl