Nieuws

Melktab geopend in Elburg

4 mrt, 2022
algemeenbelangelburg.nl logo algemeenbelangelburg.nl
Melktab geopend in Elburg — algemeenbelangelburg.nl

Elburg – Gerjanne en Henk Magré zijn bij hun boerderij De Waardendijk aan het Nieuwstadspad in Elburg een verkooppunt begonnen met producten die lokaal geproduceerd worden. Algemeen Belang feliciteert de familie Magré met hun melktap. Een aanrader om eens te gaan kijken!

Advertentie

Het onderstaande artikel is geschreven door Johanna Sijbel voor de Veluwekoerier

Henk vertelt over zijn manier van boeren: “We willen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden. Dat doen we door onze koeien voeding te geven die zorgt voor zo min mogelijk emissie van methaan en ammoniak, we gebruiken bijna geen bestrijdingsmiddelen op het land en de koeien zijn zoveel mogelijk buiten. Een koe is immers geen melkmachine, maar een dier.” In dat kader promoot het tweetal ook de korte keten. “De producten die in de supermarkt te koop zijn, hebben een lange route achter de rug en zitten vaak in wegwerpverpakkingen. Door producten rechtstreeks van de boer te kopen, wordt deze vervuiling voorkomen. Ook hoeven de producten niet via een distributiecentrum bij de winkel te komen, zo wordt brandstofgebruik verminderd.” Henk en Gerjanne zijn gewend om verse melk te drinken.

“Ik tap elke ochtend een kannetje melk uit onze grote koeltank. Omdat er veel wandel- en fietsroutes langs onze boerderij komen, kwam ik op het idee om de mensen die hier langs komen ook van verse, onbewerkte melk te voorzien. Toen we ons echter lieten informeren over een melktap, werd aangeraden om, naast melk, meer producten te verkopen. Toen zijn we een beetje overenthousiast geworden,” lacht Gerjanne. “We hebben een schuurtje laten bouwen en daarin staat nu, naast de melktap, een koeling met vlees; een kast met eieren, honing en producten van molen De Maagd in Hulshorst; een koeling met yoghurt en kaas van kaasboerderij Van Zeeburg in Doornspijk en een vriezer met ijs van Casa Piccola, dat geproduceerd wordt met onze eigen melk. Onze melk kan overigens getapt worden in een herbruikbare fles. Voor mensen die zelf geen fles hebben, verkopen wij herbruikbare flessen voor één euro vijftig per stuk.” Afrekenen kan contant of via mobiel bankieren door de QR-code te scannen. De melk kan ook met pin betaald worden.

Om de opening van het verkooppunt te vieren zijn op woensdag 2, vrijdag 4 en zaterdag 5 maart tussen 10.00 en 16.00 uur kinderen welkom voor een activiteit op de boerderij. “Voor drie euro vijftig kunnen ze een melkfles versieren en spelen in de hooiberg. Iedereen mag komen kijken in de stal en vragen stellen over onze manier van werken. Alle vragen mogen, want ik heb geen geheimen,” sluit Henk nuchter af.

Bron: algemeenbelangelburg.nl