Logo — In Elburg

Nieuws

Herdenkingsplechtigheid basisscholen bij oorlogs- en verzetsmonumenten

19 apr, 2022
elburg.nl logo elburg.nl
Herdenkingsplechtigheid basisscholen bij oorlogs- en verzetsmonumenten — elburg.nl

Vandaag, dinsdag 19 april, vondt om 13.30 uur bij de verzets- en oorlogsmonumenten in Elburg, Doornspijk en ’t Harde de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid plaats. Op deze dag herdenken de deelnemende scholen dat op 19 april 1945 de gemeente Elburg door de geallieerden is bevrijd.

Advertentie
YouTap

Overal in het land herdenken scholieren de slachtoffers bij de verzets- en oorlogsmonumenten. Het streven is de leerlingen vertrouwd te maken met de geschiedenis die achter de monumenten ligt. Dit jaar vindt de herdenkingsplechtigheid voor de 37e achtereenvolgende keer plaats. In 1985 heeft de voormalige stichting Februari 1941 het initiatief genomen tot het in gang zetten hiervan. Ondertussen is het project ondergebracht bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

De leerlingen van de basisscholen uit Elburg herdenken de slachtoffers bij het verzetsmonument dat staat op de stadswal in Elburg. Bij de oorlogsmonumenten aan de Veldweg en aan de Drostenweg in Doornspijk zijn de leerlingen van de basisscholen Mattanja, Baxschool en De Regenboog uit Doornspijk aanwezig. Bij het monument aan de Eperweg in ’t Harde komen de leerlingen van De Parel, Jeanne d’Arc, De Blerck en Sterrenlicht samen.

Bron: elburg.nl