Logo — In Elburg

Nieuws

Elburger wandelaars bij de herdenking in Heerde

15 apr, 2022
arentthoeboecop.nl logo arentthoeboecop.nl
Elburger wandelaars bij de herdenking in Heerde — arentthoeboecop.nl

In de vroege ochtenduren van woensdag 13 april werden bij de Klementbrug bij Heerde ook dit jaar de twaalf slachtoffers herdacht die kort voor de bevrijding in 1945 zijn gesneuveld. Onder de slachtoffers waren twee jonge Elburger verzetsmannen, Henk Hulst (20) en Niek Rambonnet (24).

Advertentie
YouTap

Dit jaar werd deze bijzondere herdenking bijgewoond door een loopgroep van 24 leden van de oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop uit Elburg. De wandelgroep was om 1.00 uur vanaf het centrum in Elburg vertrokken richting Heerde. Op de Woldberg was een moment van bezinning. Het verhaal over de dramatische ontwikkelingen van 13 april 1945 in Heerde werd verteld, waarbij vooral werd ingezoomd op de twee jonge verzetsmannen uit Elburg. De wandeling werd vervolgens voortgezet als een stille tocht, vooral bedoeld om na te denken wat er in de nacht van 13 april 1945 was gebeurd. Maar er kon ook worden gereflecteerd op wat er op dit moment plaats vindt met betrekking tot de oorlog in Oekraïne.

Bij de gemeentegrens van Heerde werd de wandelgroep opgewacht door burgemeester Wiggers van Heerde en zijn wethouders. Zij liepen de laatste kilometers mee richting de Klementbrug.

Tijdens de herdenking hield Willem van Norel een toespraak. Hij blikte terug op de gebeurtenissen van 13 april 1945, in het bijzonder op de dood van Henk Hulst en Niek Rambonnet. Maar Van Norel stond ook stil bij het overlijden in 2020 van de oud-verzetsstrijders Henk Scholten (1927-2020) en Frits Kroese (1924-2020), die op 13 april 1945 in Heerde op het nippertje wisten te ontkomen aan de Duitse terreur. Beide mannen maakten deel uit van de verzetsgroep Old Putten. Ze hebben hun verhalen uitvoerig doorverteld aan het nageslacht. Hun motivatie was dat wat er in 1940-1945 was gebeurd nooit vergeten zou mogen worden.

Met deze gedachte heeft de wandelgroep, voorafgaande aan de herdenking, de nachtelijke wandeling door de bossen naar Heerde gemaakt.

Bron: arentthoeboecop.nl