Nieuws

Eindelijk weer volop Botterdagen & Open Monumentendag

25 aug, 2022
botterdagenelburg.nl logo botterdagenelburg.nl
Eindelijk weer volop Botterdagen & Open Monumentendag — botterdagenelburg.nl

Na twee jaar kunnen dit jaar de Botterdagen & Open Monumentendag weer volop gevierd worden. Traditioneel in het tweede weekend van september. Met vlootschouw op donderdagavond 8 september, de bedrijvenwedstrijd op vrijdag en volop aandacht voor monumenten op zaterdag.

Advertentie

Het evenement begint donderdagavond 8 september om 19.15 uur met de vlootschouw in de haven. Bezoekers worden vanaf 18.30 uur welkom gezongen door het Elburger Zeemanskoor Kop van ‘t Ende. Daarna volgt een prachtig schouwspel van zo’n vijftig botters uit diverse vissersplaatsen. De vlootschouw wordt afgesloten met een spiegelgevecht tussen Elburger en Kamper Botters. Daarna is het volop gezelligheid in de diverse horecagelegenheden en de feesttent aan de haven.

Proeverij
Op vrijdag staat de bedrijvenwedstrijd van de Botterstichting centraal. Een wedstrijd met 50 botters en 50 bedrijven die de strijd met elkaar aangaan om de eerste prijs en eeuwige roem. In de binnenstad is er aan de Beekstraat 53 een kleinschalige proeverij. Waar diverse eetwinkels hun culinaire hoogstandjes tonen.

Zaterdag
Op zaterdag staan de monumentale panden in Elburg centraal. Het landelijke thema is Duurzaamheid. Een lastig thema voor de organisatie, omdat de duurzaamheidsmaatregelen in de Vesting beperkt zijn. Toch zijn er duurzame monumenten opengesteld en worden hier  rondleidingen gegeven. Zo is in het voormalige postkantoor (Ledige Stede 29), tegenwoordig woonhuis en kantoor van het architectenbureau Stiel een rondleiding om 11.00 en 14.00 uur. Landhuis Schouwenburg is zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur opengesteld.

Verder krijgen bezoekers tijdens hun wandeling door de Vesting informatie over de monumentale panden via QR codes. Voor diverse panden zijn bordjes met een QR codes geplaatst. Door het scannen van deze QR code krijgen bezoekers informatie en foto’s over de geschiedenis van het pand. In het Gruithuis is een expositie Zuiderzeeschilder Cees Nagelhout (1935-2012).

Meevaren botter

Varen op een botter kan die dag tegen een kleine vergoeding. Deze vaartochten hoeven niet gereserveerd te worden. De afvaart is vanaf de havenkade. Musea zijn deze dag gratis of met korting te bezichtigen. Waaronder het Bottermuseum, Museum Elburg en het Orgelmuseum. In de stad zijn monumenten opengesteld, waaronder de Kazematten, Muurhuisje en het Oude Feithenhof met de Profisorenkamer. De monumenten zijn te herkennen aan de Open Monumentendag vlaggen. Bij het VVV-kantoor aan de Jufferenstraat zijn plattegronden beschikbaar waarop alle opengestelde monumenten staan.

 

Buiten de Vesting
Naast landhuis Schouwenburg zijn buiten de Vesting nog meer monumenten te bezichtigen.  Molen de Tijd in Oostendorp en het Artilleriemuseum bij de Legerplaats Oldebroek zijn geopend. Op de legerplaats krijgen bezoekers een uniek inkijkje in de historische paardenstallen.

Brocante markt
De authentieke sfeer van het evenement komt verder tot uiting door een sfeervolle brocante markt langs de Ledige stede en Bloemstraat. Zeemanskoren Meulezangers, Kop van ’t Ende en Recht deur Zee zorgen voor nautische sferen in en rondom de vesting. In de haven is een Bottermarkt. Om 15.30 uur is de prijsuitreiking van de Monument van Jaar verkiezing in de muziekkoepel op de Vischmarkt.

Bron: botterdagenelburg.nl