Nieuws

De YouthHansa welkom in Elburg

25 apr, 2022
elburg.nl logo elburg.nl
De YouthHansa welkom in Elburg — elburg.nl

De Nederlandse jongeren zijn op de Hanzedag in Neuss goed vertegenwoordigd. De delegatie telt twintig gezichten. De jongeren komen uit zeven verschillende Hanzesteden en drukken in Neuss een behoorlijke stempel op de Jeugdhanze.

Advertentie

Dit jaar vond de kennismakingsbijeenkomst plaats in de Elburg. Al snel werd duidelijk – overduidelijk – dat de jongeren, na twee jaar beperkingen door Covid-19, enorm veel zin hebben om weer samen op pad te gaan en elkaar te ontmoeten. Tijdens de lunch met Hanzebrood werden de eerste contacten gelegd.

Initiatiefnemer voor deze bijeenkomst, Sarel Tempelman van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, gaf de jongeren uitleg over Interreg.. Enthousiast vertelde hij over het Hanzeproject. “De ruggengraat van het project is een fietsroute. Negen Nederlandse Hanzesteden doen mee. Plus in Duitsland de vier leden van de Rheinische Hanse. De lengte is 450 kilometer verdeeld in acht etappes. In het oog springt het initiatief van de grote muurschilderingen die de sfeer van de Hanze laten herleven.

De voorzitter van de internationale YouthHansa, Rachid Hamdaoui, sprak de jongeren enthousiast toe en vertelde over zijn plannen met de YouthHansa. Onafhankelijk van de Hanzedagen wil hij initiatieven ontplooien zodat de jongeren elkaar vaker ontmoeten. De ontmoeting tussen de Nederlandse JeugdHanze en Rheinische Hanzesteden is daar een voorbeeld van. Ook wil de Youthhansa serieus aan de slag met de 17 Global Goals for Sustainables Development van de Verenigde Naties. Adel Fatas van de gemeente Deventer gaf hierover verdere uitleg aan de jeugd. In Neuss wordt dit thema verder opgepakt.

Een rondleiding door de Elburg ontbrak natuurlijk niet. De dag kennismaking werd afgesloten met een boottocht inclusief een Hanzemaaltijd. Over vijf weken zien de jongeren elkaar weer op de 42ste Internationale Hanzedagen in Neuss.

Bron: elburg.nl