Nieuws

Algemeen Belang stelt vragen over compensatie energiearmoede

25 apr, 2022
algemeenbelangelburg.nl logo algemeenbelangelburg.nl
Algemeen Belang stelt vragen over compensatie energiearmoede — algemeenbelangelburg.nl

Elburg – Gemeenten krijgen te weinig geld van het Rijk om alle arme huishoudens te voorzien van 800 euro energiecompensatie. Dat bevestigt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) na een bericht van Nieuwsuur. De fractie van Algemeen Belang daarom heeft schriftelijke vragen gesteld over de tegemoetkoming die de gemeente krijgt van de landelijke overheid.

Advertentie

“Tijdens debatten hebben we veel gesproken over energiearmoede. Tijdens deze debatten hebben we het rijk geprezen voor hun snelle en proactieve houding”, zegt raadslid Erik Land: ‘’Nu blijkt dat gemeenten te weinig geld krijgen van de overheid om alle ‘arme huishoudens’ te voorzien van 800 euro energiecompensatie.”

Arme huishoudens
Onder arme huishoudens verstaat het kabinet mensen met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum (het bedrag waarvan de overheid zegt dat je het minimaal nodig hebt om te leven). Dat zijn er echter veel meer dan 800.000. Volgens VNG gaat het om ruim 950.000 huishoudens. Daarmee is het huidige budget dat is vrijgemaakt niet voldoende om alle arme huishouden 800 euro energiecompensatie te geven.

Wie krijgt een tegemoetkoming?
Door het tekort aan geld wordt er in gemeenten ook verschillende keuzes gemaakt wie in aanmerking komt voor deze compensatie, zo blijkt uit onderzoek van het TV-programma Radar. Zo worden in sommige gemeenten mensen met een inkomen van maximaal 110 of soms zelfs 130 procent van het sociaal minimum gecompenseerd.

‘’Algemeen Belang wil graag weten welke groep inwoners in aanmerking komt voor de energiecompensatie. Daarnaast willen we graag weten of de gemeente voldoende middelen heeft gekregen om deze groep te voorzien van compensatie.”, besluit Land.

Bron: algemeenbelangelburg.nl