Nieuws

Grote oefening op rondvaartboot Rederij Randmeer

1 aug, 2022
knrm.nl logo knrm.nl
Grote oefening op rondvaartboot Rederij Randmeer — knrm.nl

De bemanning van KNRM station Elburg heeft op woensdag 10 juni deelgenomen aan een grote oefening die plaatsvond op en in samenwerking met rondvaartboot de Rederij Randmeer. De oefening was opgezet de Coördinator Opleiden & Oefenen en een bemanningslid.

Advertentie

Op de rondvaartboot Rederij Randmeer was de stuurman onwel geworden. Daardoor was de boot stuurloos geworden en een aanvaring was onvermijdelijk. Precies om 19.30 uur werd de bemanning van reddingboot Evert Floor gealarmeerd. Wat de oefening precies zou inhouden wisten zij tot op dat moment niet.

Binnen 10 minuten na het contact met de (oefen) kustwacht ging de reddingboot Evert Floor naar de doorgeven positie, waar de rondvaartboot zich bevond. Aangekomen was de ravage groot. Er waren veel verschillende slachtoffers met diverse verwondingen die zowel beneden als boven lagen. De kok had zich in de vingers gesneden, een man in een rolstoel was ten val gekomen, een vrouw had een bloedende hoofdwond en verder waren er nog was lastige passagiers.

Het was een pittige taak voor de schipper van de Evert Floor om goed en tactisch alle mensen op hun plek te zetten en snel een plan te bedenken. Ondertussen was het eigen personeel van Rederij Randmeer ook bezig met het verlenen van EHBO. Zo konden zij ook meedraaien met de oefening en trainen voor dergelijke situaties.

Na ongeveer 30 minuten vertrok de Evert Floor met slachtoffers die de hulp het hardst nodig hadden, naar het boothuis van KNRM Elburg. Hier werden de slachtoffers opgevangen en verder geholpen. Daarna spoedde de Evert Floor zich weer retour na de rondvaartboot om voor de tweede en derde keer slachtoffers te gaan vervoeren.

De hele inzet heeft ruim een uur geduurd. Daarna werd er geëvalueerd op het dek van de rondvaartboot en werden alle verbeterpuntjes doorgenomen. Iedereen was zeer enthousiast tijdens en na de oefening. Het was een leerzame avond.

KNRM station Elburg bedankt Rederij Randmeer voor de mogelijkheid om aan boord te oefen. Daarnaast een woord van dank aan alle Lotus slachtoffers en overige figuranten.

Bron: knrm.nl