Nieuws

KNRM Elburg oefent met Brandweer

1 aug, 2022
knrm.nl logo knrm.nl
KNRM Elburg oefent met Brandweer — knrm.nl

KNRM Station Elburg en Brandweer Elburg. Twee hulpdiensten die elkaar niet heel vaak tegenkomen, maar als het dan toch gebeurt – bijvoorbeeld bij brand op een schip – dan is het goed om elkaars (on)mogelijkheden te kennen.

Advertentie

Maandagavond 17 augustus was er een gezamenlijke oefening van KNRM Station Elburg en Brandweer Elburg. De oefening was georganiseerd door Anthon Wolf die bij beide organisaties een rol speelt op het gebied van opleiden en trainen, met ondersteuning van één van de KNRM bemanningsleden die werkzaam is bij de brandweer.

“Het doel van de trainingsavond was het beoefenen van de procedure rond de opstapregeling zoals die is vastgelegd in de SAMIJ”, vertelt Anthon. De SAMIJ is de Samenwerkingsregeling Ongevallenbestrijding IJsselmeergebied. “Als je die afspraak maakt, als je daadwerkelijk samen hulpverlenend of zelfs reddend bezig bent, moet je met elkaar oefenen.”

Open avond — knrm.nl
Lees ook Open avond

Er waren twee korte inzetten in scene gezet. Bij de eerste melding was er sprake van een kleine brand op een werkschip. Waar kunnen de brandweerlieden op de reddingboot opstappen? Wat zijn de rollen van beide organisaties tijdens het incident? Wie heeft de leiding en hoe wordt er onderling gecommuniceerd? Welke materialen hebben beide organisaties beschikbaar?
Na de eerste oefening werd er kort geëvalueerd. Wat ging goed en wat kan beter? Uit deze evaluatie bleek dat het goed was om de opstapregeling te oefenen. De leerpunten werden meegenomen naar de twee oefening; een uitslaande brand met slachtoffer. Anthon: “Dit liep gesmeerd en dat was mooi om te zien.”

In de eindevaluatie werd volmondig bevestigd dat het oefendoel was gehaald. Beide organisaties weten wat ze aan elkaar hebben. Het was een leerzame avond.

Bron: knrm.nl